Scăpăm de zgomot

Wow, e din nou vineri. Am învățat atât de multe lecții în săptămâna aceasta, încât, abia așteptam să ne bem „cafeaua” împreună. Cel mai greu acum îmi e să aleg din toate, una singură, crezând că aceea va fi și cea mai bună pentru tine.

Se apropie sărbătorile așa că, aș profita săptămâna aceasta, să discutăm ceva legat mai mult de educație financiară, dar nu numai.

Sălile de lectură au fost gândite să ofere șansa oricui la liniște. Adică, te poți concentra strict pe ce dorești, pentru că zgomotul exterior este eliminat. Amintim în treacăt că plutește în aer regula: „liniștea e produsă mai întâi de mine și apoi de celălalt”. Și chiar îmi place. Dar hai să revenim la masa noastră. Cu zgomotul exterior am discutat, dar cu cel interior cum îl eliminăm? Va fi simplu de găsit dacă analizăm Biblia și chiar soluția de mai sus. Adică eu iau și semăn lucruri bune în grădina mea și elimin buruiana. În teorie e simplu, dar și în practică se poate. Și, cum în agricultură nu poți strânge buruiana doar o dată pe an, ne amintim că munca necesită a fi savurată zilnic.

Zgomotul, pe bursă înseamnă știri economice, sau politice ce îți dau senzația că o mare oportunitate va apare. Oportunitatea o vedem de cele mai multe ori, doar că, din cauza zgomotului, decizia parcă a fost invers luată. Haideți să luăm un exemplu. Brexitul e de ceva vreme o mare oportunitate de a tranzacționa pe Forex, tot ce ține de lira sterlină. Totuși, media o prezintă ca pe un lucru cumplit. Cum să iasă Anglia din UE? Vor intra în criză după ieșirea lor. Totuși, Anglia are numai de câștigat. Chiar dacă, pe termen scurt, lucrurile trebuie să se reechilibreze, englezii vor avea numai de câștigat. Mai ales că luptă pentru țara lor. Iar lira sterlină, în realitate, are toate șansele să devină și mai puternică pe termen mediu și lung. Dar când știrile îți zic că: „s-a dat un ultimatum. Englezii tremură de frică. Cei din UE amenință Anglia că…”, se încearcă de fapt o tehnică de manipulare prin care, se inversează lucrurile. Cel care are de pierdut cu adevărat, e prezentat ca și un lider ce vrea binele acestui mic rebel, prostuț. Te las pe tine să decizi cine e cu adevărat un lider, oferind totuși un indiciu în plus: David și Goliat.

Ca să nu mai vorbim de liderii ce țin la propria țară. Da, vorbim despre Ungaria și Polonia. Toți îi blamează. Dar să nu uităm, e doar un zgomot.

Tot așa e și cu zgomotul intern propriu. Cu cât elimin orice sursă inutilă de informații, cu atât va fi mai ușor să mă concentrez pe a lua o decizie bună și personală, nu influențată de alții.

Dacă totuși ai ajuns până aici cu cititul, vreau să îți mulțumesc.

Tu găsești valoare în acest blog? (Scrie răspunsul la comentarii)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.